Naturaktiviteter


Vandringsleder

I vår socken Husby-Oppunda finns det 4 st utmärkta vandringsleder.


Vårmarksleden

Start vid parkering, Torps allé. 5 kmLeden går runt Vadsjöns våtmark via ett fågeltorn, en fornborg, badplatsen Hopen, över vadåsen (en ändmorän) genom beteshagar till ytterligare ett fågeltorn och åter till Torps allé. Våtmarken är ett populärt område för fågelskadare. Uppe på fornborgen har man en hänförande utsikt över Vadsjön och Långhalsen (Torpfjärden).

Öksundsleden

Start vid Husby gård – avtagsvägen mot Stäringe. Öksundsleden är en cykel- och vandringsled som går på grusvägar omväxlande genom jordbrukslandskap och skogslandskap. Korta avsnitt går på skogsstigar. Utefter leden finns minnen från en tid då landsbygden var tätbefolkad, husgrunder, små byar och större gårdar.


Skogsleden

Start vid Husby-Oppunda kyrka. Skogsleden är en cykel- och vandringsled som går på skogsvägar genom barrskogslandskap med gläntor som öppnar upp mot mindre åkrar och ängar. Här kan man stanna till vid resterna av en vattendriven såg och Tingvalla vad, som ligger utmed den väg som hertigarna red till Nyköping. Även denna led passerar en fornborg – en skön rastplats.

Fornminnesleden

Start vid parkering, Valla. Leden går genom jordbrukslandskap med åkrar och beteshagar. Leden passerar bronsåldersgravar, rester av forntida bosättningar, skeppssättning och gravfält. Även denna led passerar en fornborg, Boberget, med utsikt över Långhalsen. 7 km

Fiske

Fiskepaket i Torpsfjärden, Långhalsen

Hyr en sjöstuga och fiska Gädda, Gös eller Abborre. I priset ingår boende, båt och utrustning och fiskekort. Fisket är bra och ni är max 2 båtar i sjön samtidigt.

Pris exempel per vecka:

  • 1 stuga 2 båtar 4 personer 4550 kr/person
  • 1 stuga 1 båt 2 personer 5 950 kr/person

Se Badstugan eller Brygghuset

  • 1 stor villa 2 båtar 4 personer separata sovrum 5 900 kr/person(4 sällskap kan följa med gratis)

Se Villa med pool

Torpsfjärden är ett privat vatten.

Enbart fiskekort kostar 250 kr per dag

Bed and box

Vi har fina ridleder som måste upplevas från hästryggen!

Ta med er egen häst, checka in på fredagen och rid en eller flera turer i vår fina socken.

Ni bor i sjöstugor alt villan på berget, beroende hur många ni är.

I stallet finns 8 boxar som vi ströar med halm. Ni tar med eget foder till er häst.

I priset ingår boende och boxen. Vill ni beställa frukost, lunch, matsäck eller middag så kan vi offerera det.

Pris 1 200 kr per weekend för ett ekipage.

Fågelsjö

På Torp har vi en unik fågelsjö som heter Vadsjön

Vadsjön är en tidigare våtmark som genom restaurering under 1980 talet återfått sin gamla stil efter decennier som utdikad mark. Här finns 2 fågeltorn och en handikappanpassad utsiktsplats.

Vadsjödagen, en lyckad våtmarksdag 9 augusti 2015. I och med att vi under en period sänker vattennivån i våtmarken har det lett till en ganska kraftig fiskdöd, både med positiva och negativa konsekvenser. Mer lättfångad fisk i det grunda vattnet har lockat till sig havsörnar som kommit till dukat bord. Som mest har över 40 havsörnar noterats samtidigt under födosök i början på augusti. En annan effekt är ett ökat antal vadare som födosöker på de nyblottade vadarbankarna som för dagen löper runt i stort sett hela sjön.

Hittills i år har 36 vadararter noterats och det är lika många som under hela perioden från 1992 och framåt. Bland årets rariteter finns både styltlöpare och smalnäbbad simsnäppa som besökte Vadsjön i början av juni månad. Totalt har i år minst 149 fågelarter setts och rapporterats från Vadsjön.

 

Paddling

Paddla är en fantastisk upplevelse

Vi har 2 st havskajaker ni kan hyra under er vistelse på Torp.

Vi rekommenderar också gärna Kanotcenter Skebokvarn (ligger ca. 10 mil sydväst från Stockholm och 7 km från Flen. Det är ca. 2 mil från Torp) Dom hyr ut Canadensare, Kajaker, Cyklar och diverse campingutrustning.
Där kan du börja din paddling och paddla hem till Torp, vi skjutsar er gärna. Eller ni kan paddla till Nyköping och äta en bit mat på Restaurang Forsen Det har vi prövat!

Butik lantliv


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.


DOWNLOAD NOW